BM BYGGMONTAGE TOTALENTREPRENÖR FÖR MILJÖSATSNING I SUNDBYBERG.

Idag slängs sopor och annat avfall i sopkärl utanför bostadshusen. Avfallet hämtas sedan upp med sopbil från varje hus och körs iväg till en återvinningscentral. Sundbybergs kommun ska ersätta denna traditionella sophanteringen med ett nytt miljövänligare system, som bygger på att man drar stålrör under marken som ska transportera soppåsar och annat avfall direkt från bostadsområdet till en samlad terminal.

– Detta projektet kommer betyda att cirka 6 000 lägenheter kommer att använda samma sopnedkast, som transporteras genom stålrör i marken med hjälp av en stor dammsugare som ska sitta monterad i terminalen, säger Bengt Johansson, VD på BM Byggmontage.

Projektet utförs på beställning av SAVAB (Sundbyberg Avfall & Vatten AB), bolaget är kommunalt ägt och sysslar, precis som namnet avslöjar, med avfall och vatten.

Det är det svenska företaget Envac som ligger bakom uppfinningen. Deras system har redan använts världen över och börjar nu även användas av de svenska kommunerna.

– Jag tror att detta kommer bli stort och att fler och fler kommuner kommer att haka på. Systemet gör ju att all avfallshantering avlägsnas från bostadsområdena, och i ställer samlas upp på ett och samma ställe, där det sedan hämtas upp av lastbil och körs till närmaste återvinningscentral. Det blir ju ett miljövänligare alternativ, helt klart!

BM Byggmontage ska bygga terminalen som samlar upp avfallet och budgeten för deras del är cirka 25 miljoner. Sedan ansvarar Envac för att bygga rörsystemet som ska transportera avfallet till terminalen.

– Det är ett stort projekt som är uppdelat på oss två, där vi har ungefär lika stor budget på båda delarna. Vilket gör att hela projektet landar på runt 50 miljoner – en stor investering för kommunen, men det är definitivt värt det för miljön.

Det var i oktober som projektet påbörjades, och det nya systemet skall tas i bruk i september 2019.

– Vi har redan påbörjat sprängningsarbetet och ska snart gå ingång med övriga byggnationer. Vi kommer under projektets gång att vara totalt cirka 30 personer på plats, avslutar Bengt.

Här kan du se en video om Envacs system: https://vimeo.com/121141402

ÄLDRE NYHETER

NYTT LAGER ÅT DORMY GOLF I ÖREBRO

För fyra år sedan fick BM Byggmontage det prestigefyllda uppdraget att bygga Dormys nuvarande huvudkontor och centrallager i Örebro. Nu har koncernen expanderat sin verksamhet och är således i behov av ett nytt och större lager. Ett arbete som BM Byggmontage med glädje tagit sig an.

Läs mer Las mer

STATUSKOLL PÅ SUNDBYBERGS SOPHANTERINGSSYSTEM

Vid senaste uppdateringen var BM Byggmontage i startgroparna av miljöprojektet – och mycket har hänt sedan dess. Nu står ett hus på plats nedanför lägenheterna, som efter sommaren beräknas vara en färdig sopterminal.

Läs mer Las mer

BYGGNATIONERNA PÅ EMHART GÅR BRA

Det är full aktivitet på Emhart Glass när det ska lastas ut överbliven isolering. En kranbil står nedre på marken och lyfter ned det överblivna materialet ifrån taket. Ett tak som kommit på plats sedan sist vi besökte bygget.

Läs mer Las mer

ETT ÅR PÅ ÖSTERMALM SALUHALL

Östermalms Saluhall är en av Stockholms mest anrika byggnader. För lite drygt 100 år sedan uppfördes denna enorma byggnad och har sedan dess fungerat som en mötesplats för matintresserade Östermalmsbor.

Läs Mer! Las mer

ÄNNU ETT PROJEKT PÅ GUSTAVSVIK

Det strömmar varje sommar in hundratals husvagnar och tusentals besökare, vilket naturligtvis gör att anläggningen slits hårt. För några år sedan påbörjades en uppfräschning av hela anläggningen, och detta är något som BM Byggmontage är en stor del av. Idag träffar vi Fredrik Andersson, projektledare på BM, ute i ett av campingens servicehus som genomgår en totalrenovering.

LÄS MER Las mer

EMHART GLASS BYGGER UT!

BM Byggmontage anlitas när Emhart Glass ska bygga ut sitt lager på produktionen i Örebro. Den amerikanska jättekoncernen omsätter ungefär en miljard kronor, i Sverige. Ett av företagets arbetsområden är glasförpackningar. Dessa tillverkas bland annat i Örebro, där man nu ska lägga en större del av sin produktion.

LÄS MER Las mer