fbpx
BM BYGGMONTAGE TOTALENTREPRENÖR FÖR MILJÖSATSNING I SUNDBYBERG.

Idag slängs sopor och annat avfall i sopkärl utanför bostadshusen. Avfallet hämtas sedan upp med sopbil från varje hus och körs iväg till en återvinningscentral. Sundbybergs kommun ska ersätta denna traditionella sophanteringen med ett nytt miljövänligare system, som bygger på att man drar stålrör under marken som ska transportera soppåsar och annat avfall direkt från bostadsområdet till en samlad terminal.

– Detta projektet kommer betyda att cirka 6 000 lägenheter kommer att använda samma sopnedkast, som transporteras genom stålrör i marken med hjälp av en stor dammsugare som ska sitta monterad i terminalen, säger Bengt Johansson, VD på BM Byggmontage.

Projektet utförs på beställning av SAVAB (Sundbyberg Avfall & Vatten AB), bolaget är kommunalt ägt och sysslar, precis som namnet avslöjar, med avfall och vatten.

Det är det svenska företaget Envac som ligger bakom uppfinningen. Deras system har redan använts världen över och börjar nu även användas av de svenska kommunerna.

– Jag tror att detta kommer bli stort och att fler och fler kommuner kommer att haka på. Systemet gör ju att all avfallshantering avlägsnas från bostadsområdena, och i ställer samlas upp på ett och samma ställe, där det sedan hämtas upp av lastbil och körs till närmaste återvinningscentral. Det blir ju ett miljövänligare alternativ, helt klart!

BM Byggmontage ska bygga terminalen som samlar upp avfallet och budgeten för deras del är cirka 25 miljoner. Sedan ansvarar Envac för att bygga rörsystemet som ska transportera avfallet till terminalen.

– Det är ett stort projekt som är uppdelat på oss två, där vi har ungefär lika stor budget på båda delarna. Vilket gör att hela projektet landar på runt 50 miljoner – en stor investering för kommunen, men det är definitivt värt det för miljön.

Det var i oktober som projektet påbörjades, och det nya systemet skall tas i bruk i september 2019.

– Vi har redan påbörjat sprängningsarbetet och ska snart gå ingång med övriga byggnationer. Vi kommer under projektets gång att vara totalt cirka 30 personer på plats, avslutar Bengt.

Här kan du se en video om Envacs system: https://vimeo.com/121141402

ÄLDRE NYHETER

NORRLANDSPALLS NYA LAGER ÄR FÄRDIGSTÄLLT: ”LÄNGSTA BYGGNADEN VI GJORT”

Norrlandpalls nya lokal står nu redo för inflyttning. Med en nyligen avklarad slutbesiktning återstår nu bara några småjusteringar innan Norrlandspalls verksamhet kan tas i drift.

Las mer

NORRLANDSPALLS NYA LOKALER VÄXER: “NU ÄR ARBETET MED VÄGGAR OCH TAK I FULL GÅNG”

Nytt kontor och ny verkstad – BM Byggmontage är med och bygger Norrlandspalls nya lokaler.

Läs mer Las mer

NU ÄR HÖTORGSHUSEN I STOCKHOLM KLARA: “ETT JÄTTELYFT”

När Vasakronans fastigheter fått sig ett rejält ansiktslyft har BM Byggmontage gått från hus till hus och ansvarat för betongarbetet vid samtliga etapper.

Läs mer Las mer

WEIDERMAN PROPERTYS NYA MULTISPORTHALL STÅR KLAR I KUMLA

Golf, padel, pingis, biljard, gymnastik, gym, butik och konferens. Här samlas allt under ett och samma tak i Kumla.

Läs mer Las mer

NYBYGGT RANGEHUS TILL ASKERSUNDS GOLFKLUBB

Våren 2019 revs det tidigare Rangehuset som tillhörde Askersunds Golfklubb. Kort därefter kunde BM Byggmontage påbörja arbetet med det nya huset som numera snart står färdigt för användning.

Läs mer Las mer

ÖSTERMALMS SALUHALL HAR INVIGTS

Östermalms saluhall byggdes 1888 och är en av Stockholms mest anrika byggnader. För tre år sedan var byggnaden i stort behov av en renovering för att säkerställa dess bärighet. Nu är det arbetet klart, och saluhallen har invigts.

Läs mer Las mer