fbpx
BYGGNATIONERNA PÅ EMHART GÅR BRA

Det är full aktivitet på Emhart Glass när det ska lastas ut överbliven isolering. En kranbil står nedre på marken och lyfter ned det överblivna materialet ifrån taket. Ett tak som kommit på plats sedan sist vi besökte bygget.

Det var i november förra året som byggnationerna på Emharts nya lagerlokal påbörjades. Under det förra besöket, som var i december, var det full aktivitet i pålningsarbetet. Man har sedan dess hunnit slå ned nästan 200 pålar i den porösa marken, monterat hela stålkonstruktionen samt fått på väggar och tak på lokalen.

– Vi har fått påla ganska intensivt, speciellt under de bärande pelarna, säger Mikael Andersson, platschef på BM Byggmontage.

Berätta mer om hur och varför man pålar?

– När marken är lite för porös för att kunna gjuta på, så måste man slå ned pålar. Dessa slås med fördel ned till fast berg. Sedan gjuter man in toppen av pålen i en armerad betongform och detta fungerar sedan som ett fundament för hela konstruktionen. Ofta så måste man använda pålning när man ska bygga i närheten av vattendrag, där marken är något blötare och mjukare än vanligt.

Vi lämnar pålningen och återgår till dagens arbete, som mestadels innefattar att få hela konstruktionen tät inför gjutningen.

– Nu måste vi få hela lokalen tät för att kunna påbörja uppvärmningen inför golvgjutningen. Det är nämligen ett specialgolv som ska vara extra slitstarkt och kunna klara av all trucktrafik som ska gå där inne, vilket gör att det är extra viktigt att vi har en tät lokal med optimal temperatur när vi ska gjuta. Det får inte vara någon yttre påverkan alls när vi ska gjuta, konstaterar Mikael.

Idag är man fem stycken ifrån BM på plats, som tillsammans med en annan inhyrd byggfirma hjälps åt med den sista armeringen inför gjutning av den första av tre etapper. VVS- och elföretag är också involverade i projektet, som Mikael i övrigt tycker går bra.

– Vi ligger i fas med tidsplan och jag kan inte se att vi skulle ha några problem med att hinna klart till juni som planerat, konstaterar Mikael.

ÄLDRE NYHETER

NYBYGGT RANGEHUS TILL ASKERSUNDS GOLFKLUBB

Våren 2019 revs det tidigare Rangehuset som tillhörde Askersunds Golfklubb. Kort därefter kunde BM Byggmontage påbörja arbetet med det nya huset som numera snart står färdigt för användning.

Läs mer Las mer

ÖSTERMALMS SALUHALL HAR INVIGTS

Östermalms saluhall byggdes 1888 och är en av Stockholms mest anrika byggnader. För tre år sedan var byggnaden i stort behov av en renovering för att säkerställa dess bärighet. Nu är det arbetet klart, och saluhallen har invigts.

Läs mer Las mer

ETAPP ETT KLAR AV DEN NYA MOSKÉN I ÖREBRO

Sedan vårt senaste besök i oktober har det hunnit hända mycket på Moskébygget. Stommen är uppe, fastigheten har fått tätt tak och allt har besiktigats.

Läs mer Las mer

DORMY GOLFS NYA LAGER STÅR FÄRDIGT: “JÄTTENÖJDA MED RESULTATET”

BM Byggmontage har byggt ett nytt lager åt Dormy Golf i anslutning till deras varuhus i Örebro. Vi har träffat beställaren samt Bengt Johansson som är VD på BM Byggmontage för att ta reda på vad de har att säga om projektet, det långa samarbetet tillsammans och slutresultatet.

Läs mer Las mer

NYTT PROJEKT PÅ HÖTORGET

Lagom till att arbetet med Östermalms Saluhall gått mot slutfasen, har ett nytt projekt i Stockholm påbörjats.

Läs mer Las mer

I SLUTETAPPEN AV ÖSTERMALMS SALUHALL

För ett och ett halvt år sedan var vi senast på plats på Östermalmstorget och renoveringen av Saluhallen. Nu börjar arbetet gå mot sitt slut och således låter vi arbetschefen Bengt Björklund sammanfatta projektet en sista gång.

Läs mer Las mer