ETT ÅR PÅ ÖSTERMALM SALUHALL

Östermalms Saluhall är en av Stockholms mest anrika byggnader. För lite drygt 100 år sedan uppfördes denna enorma byggnad och har sedan dess fungerat som en mötesplats för matintresserade Östermalmsbor. Sedan ett och ett halvt år tillbaka har byggnaden genomgått ett omfattande renovering. Idag besöker vi Bengt Björklund och hans kollegor ifrån BM Byggmontage, som är anlitade av Stockholmstad i syfte att ansvara för de mesta betongkonstruktionerna som ska gjutas.

För ungefär ett år sedan kom Bengt och hans kollegor till bygget, som under tiden nästan blivit som ett andra hem. Det märks att Bengt rört sig nere i de mörka gångarna under Saluhallens golv tidigare när han visar oss runt. Vi kommer tillslut fram till ett stort öppet rum, där golvet är täckt av armeringsjärn.

– Här ska vi gjuta ett nytt källargolv som sedan ska användas som spinklerrum, säger Bengt, innan han svarar en kollega som undrar när betongbilen ska komma.

Ni har varit här i ett år nu, hur har det gått?

– I det stora hela så har det gått bra. Men det är en gammal och extremt stor byggnad som ska renoveras, vilket betyder att man hela tiden stöter på oväntade hinder som måste tillbaka till konstruktören och ritas om innan vi kan fortsätta, berättar Bengt.

Hur mycket speciallösningar får man göra på ett bygge som detta?

– För våran del blir det inte så mycket speciallösningar, det enda som är lite problematiskt när man gjuter alla våningar är att man måste ha uppslagskanter till de nya bjälklagen. Sen är logistiken svår, det är ont om plats och eftersom vi jobbar nere i källaren så har vi inte möjlighet att använda någon kran utan får istället bära ned allt material för hand, vilket såklart gör att allt tar lite längre tid än vid till exempel ett nybygge, förklarar Bengt.

Under de 100 åren som gått sedan man uppförde byggnaden har både bygg- och konstruktionsteknik förändrats markant. Detta gör att man ständigt stöter på oväntade hinder.

– Rivningsarbetarna stöter ibland på berg och andra oväntade hinder, vilket gör att det blir en massa sågning, sprängning och utlastning. Ännu en anledning till att det ibland blir förseningar, konstaterar Bengt.

Hela syftet med renoveringen är att säkerställa Saluhallens bärighet och att fräscha upp hela fastigheten. Man kommer således att bevara det mesta av ”skalet” medan man stärker upp själva konstruktionen. Bengt och hans kollegor räknar med att vara kvar på Östermalm i ungefär ett år till, något som inte Bengt har några större problem med.

– Jag har jobbat på BM sedan 1992 och vi som är här uppe i Stockholm nu har jobbat tillsammans närmare 15 år, så vi är ett sammansvetsat gäng, nästan som familj.

Hur är det att jobba på BM?
– Det är jättebra, annars hade jag inte varit här så pass länge, avslutar Bengt.

ÄLDRE NYHETER

BM BYGGER MOSKÉ I ÖREBRO

För drygt två år sedan orsakades en storbrand av moskén i Vivalla. En tredjedel av den dåvarande byggnaden lyckades att räddas, och nu ska BM Byggmontage resa en helt ny moské intill den befintliga delen.

Läs mer Las mer

NYTT LAGER ÅT DORMY GOLF I ÖREBRO

För fyra år sedan fick BM Byggmontage det prestigefyllda uppdraget att bygga Dormys nuvarande huvudkontor och centrallager i Örebro. Nu har koncernen expanderat sin verksamhet och är således i behov av ett nytt och större lager. Ett arbete som BM Byggmontage med glädje tagit sig an.

Läs mer Las mer

STATUSKOLL PÅ SUNDBYBERGS SOPHANTERINGSSYSTEM

Vid senaste uppdateringen var BM Byggmontage i startgroparna av miljöprojektet – och mycket har hänt sedan dess. Nu står ett hus på plats nedanför lägenheterna, som efter sommaren beräknas vara en färdig sopterminal.

Läs mer Las mer

BM BYGGMONTAGE TOTALENTREPRENÖR FÖR MILJÖSATSNING I SUNDBYBERG.

Idag slängs sopor och annat avfall i sopkärl utanför bostadshusen. Avfallet hämtas sedan upp med sopbil från varje hus och körs iväg till en återvinningscentral.

Läs mer Las mer

BYGGNATIONERNA PÅ EMHART GÅR BRA

Det är full aktivitet på Emhart Glass när det ska lastas ut överbliven isolering. En kranbil står nedre på marken och lyfter ned det överblivna materialet ifrån taket. Ett tak som kommit på plats sedan sist vi besökte bygget.

Läs mer Las mer

ÄNNU ETT PROJEKT PÅ GUSTAVSVIK

Det strömmar varje sommar in hundratals husvagnar och tusentals besökare, vilket naturligtvis gör att anläggningen slits hårt. För några år sedan påbörjades en uppfräschning av hela anläggningen, och detta är något som BM Byggmontage är en stor del av. Idag träffar vi Fredrik Andersson, projektledare på BM, ute i ett av campingens servicehus som genomgår en totalrenovering.

LÄS MER Las mer