fbpx
NU ÄR HÖTORGSHUSEN I STOCKHOLM KLARA: “ETT JÄTTELYFT”

Med fortsatt förtroende blev projektet som skulle vara i drygt ett halvår i stället tre år långt – och nu är det klart! När Vasakronans fastigheter fått sig ett rejält ansiktslyft har BM Byggmontage gått från hus till hus och ansvarat för betongarbetet vid samtliga etapper.

 

I november 2019 började arbetet med Hötorgshusens första etapp. Fler balkar och nya bjälklag skulle gjutas, befintliga pelare förstärkas och hål täppas igen. Den första etappen bestod av Hötorgshus 1 och 2 intill Sergelgatan.

– Där har nog de största förändringarna gjorts. I hus 1 var de gamla bjälklagen som sämst och våningshöjden ändrades. Så vi började tre våningar under markplan kan man säga och arbetade oss upp till ett plan ovanför, berättar arbetschef Bengt Björklund.

 

Nya Hötorgsgången gör plats för fler

 

Under marknivå har BM Byggmontage bland annat gjutit en ny trappa som leder besökarna upp från tunnelbanestationen till huset på Hötorget. I dag huserar redan verksamheter som Bastard Burgers, Newbie och Fitness24seven i hus 1 och 2 och fler hyresgäster kommer att komma in, inte minst i den nya Hötorgsgången.

– Tidigare var det helt öppet där. Med den här gången har vi byggt samman hus 1 och 2. För vår del innebar det att vi gjort nya betongfundament i botten och så har vi förstärkt med nytt golv och nya betongsocklar på terrassen. Så det blev en helt ny entré kan man säga!

 

”Har varit ett bra samarbete!”

 

Därefter har arbetet rullat på med fler nya bjälklag, fler hål att täppa igen, golv att förstärka och cirka 400 meter betongsocklar att gjuta runt de fyra Hötorgshusen.

Nästan exakt tre år efter att BM Byggmontage anlände till projektet, i slutet på november, lämnades projektet över till Vasakronan. Bengt Björklund och arbetsledare Gary Nilsson är nöjda med resultatet vid projektet och tror att även beställaren är nöjd med utfört arbete.

– Absolut, det tror och hoppas jag! Vi känner oss också väldigt nöjda, det blev ett jättelyft. Den största utmaningen har varit logistiken eftersom projektet ligger mitt i centrala Stockholm men med lite planering har det fungerat, säger Bengt om samarbetet och arbetet.

– Ja verkligen, instämmer Gary. Och en lite kul detalj är ju vi hade ett jobb på Östermalms Saluhall innan och att han som var produktionschef där tidigare har varit produktionschef här nu. Det var faktiskt han som ringde och frågade om vi inte kunde komma hit och kolla på det här på projektet också. Så på den vägen är det, det har varit ett bra samarbete!

ÄLDRE NYHETER

NORRLANDSPALLS NYA LAGER ÄR FÄRDIGSTÄLLT: ”LÄNGSTA BYGGNADEN VI GJORT”

Norrlandpalls nya lokal står nu redo för inflyttning. Med en nyligen avklarad slutbesiktning återstår nu bara några småjusteringar innan Norrlandspalls verksamhet kan tas i drift.

Las mer

NORRLANDSPALLS NYA LOKALER VÄXER: “NU ÄR ARBETET MED VÄGGAR OCH TAK I FULL GÅNG”

Nytt kontor och ny verkstad – BM Byggmontage är med och bygger Norrlandspalls nya lokaler.

Läs mer Las mer

WEIDERMAN PROPERTYS NYA MULTISPORTHALL STÅR KLAR I KUMLA

Golf, padel, pingis, biljard, gymnastik, gym, butik och konferens. Här samlas allt under ett och samma tak i Kumla.

Läs mer Las mer

NYBYGGT RANGEHUS TILL ASKERSUNDS GOLFKLUBB

Våren 2019 revs det tidigare Rangehuset som tillhörde Askersunds Golfklubb. Kort därefter kunde BM Byggmontage påbörja arbetet med det nya huset som numera snart står färdigt för användning.

Läs mer Las mer

ÖSTERMALMS SALUHALL HAR INVIGTS

Östermalms saluhall byggdes 1888 och är en av Stockholms mest anrika byggnader. För tre år sedan var byggnaden i stort behov av en renovering för att säkerställa dess bärighet. Nu är det arbetet klart, och saluhallen har invigts.

Läs mer Las mer

ETAPP ETT KLAR AV DEN NYA MOSKÉN I ÖREBRO

Sedan vårt senaste besök i oktober har det hunnit hända mycket på Moskébygget. Stommen är uppe, fastigheten har fått tätt tak och allt har besiktigats.

Läs mer Las mer