fbpx
RENOVERING ÖSTERMALMS SALUHALL

Klockan är 06:45 när Gary Nilsson, projektledare på BM Byggmontage öppnar grinden till bygget. Vi går direkt till kontoret för inskrivning och ombyte – Ja, man får inte gå klädd hur som helst på ett bygge. Iklädd gummistövlar med stålhetta, varselväst och hjälm tar vi oss direkt till byggets huvudattraktion, saluhallen.

Vi kliver in i en enorm byggnad med en takhöjd på 15 meter. Man har börjat riva golvet längst in i lokalen. Vad är det vi ser här?

– Saluhallen är byggd 1888 så delar av konstruktionen är väldigt ansatt. Därfär har man tagit beslut att riva hela valvet i saluhallen och gjuta upp ett helt nytt valv, säger Gary och tittar upp i taket. Hur kommer ett sådant arbete att gå till?

– Vi kommer att riva en del i taget för att man är orolig för saluhallens övriga konstruktion. När man rivit en etapp så kommer där gjutas nytt valv innan man fortsätter riva nästa etapp. Detta kommer ske i fyra olika etapper, säger Gary.

På uppdrag av Stockholm stad så ska hela östermalms Saluhall renoveras och en ny hotellverksamhet ska byggas i grannfastigheten. Vad är omfattning av bygget för er del?

– Jobbet för våran del är ganska omfattande. Idag är vi sju personer på plats, men projektet är just nu lite i startfasen så vi kommer att behöva bemanna upp framöver med cirka 4 personer. Vilket totalt motsvarar ungefär halva våran personalstyrka. Projektet kommer för våran del att fortgå under minst ett år framöver. Konstaterar Gary.

Saluhallen byggdes år 1888, vilket betyder att stora delar av konstruktionen är mycket ansatt. Hur kommer arbetet att gå till?

– Man har tagit beslut att riva hela valvet i saluhallen och gjuta upp ett helt nytt, säger Gary och pekar bort mot den högra delen av byggnaden där det är ett stort hål i golvet. Anledningen till att man river en del i taget är att man är orolig för saluhallens övriga konstruktion. När man rivit en etapp så kommer där gjutas nytt valv innan man fortsätter riva nästa etapp. Detta kommer ske i fyra olika etapper, berättar Gary och börjar röra sig mot en trappa som leder ned till källaren.

Efter att Gary visat formarna för de nya valven som skall gjutas tar vi oss vidare till hotelldelen, där man idag ska gjuta ett valv för hotellets innergård.

– Eftersom det är valv och inte platta på mark så behöver man stämpa upp valvet till rätt nivå för att kunna gjuta där, säger Gary och visar oss underarbetet.

Det måste vara lite speciellt att arbeta mitt i centrala Stockholm, vad är de största utmaningarna med ett sådant här bygge?

– Ja det är ganska krävande. Man har små ytor för matrialhanteringen, vilket medför att man får hela tiden ha en plan för logistiken, Avslutar Gary.

ÄLDRE NYHETER

NYBYGGT RANGEHUS TILL ASKERSUNDS GOLFKLUBB

Våren 2019 revs det tidigare Rangehuset som tillhörde Askersunds Golfklubb. Kort därefter kunde BM Byggmontage påbörja arbetet med det nya huset som numera snart står färdigt för användning.

Läs mer Las mer

ÖSTERMALMS SALUHALL HAR INVIGTS

Östermalms saluhall byggdes 1888 och är en av Stockholms mest anrika byggnader. För tre år sedan var byggnaden i stort behov av en renovering för att säkerställa dess bärighet. Nu är det arbetet klart, och saluhallen har invigts.

Läs mer Las mer

ETAPP ETT KLAR AV DEN NYA MOSKÉN I ÖREBRO

Sedan vårt senaste besök i oktober har det hunnit hända mycket på Moskébygget. Stommen är uppe, fastigheten har fått tätt tak och allt har besiktigats.

Läs mer Las mer

DORMY GOLFS NYA LAGER STÅR FÄRDIGT: “JÄTTENÖJDA MED RESULTATET”

BM Byggmontage har byggt ett nytt lager åt Dormy Golf i anslutning till deras varuhus i Örebro. Vi har träffat beställaren samt Bengt Johansson som är VD på BM Byggmontage för att ta reda på vad de har att säga om projektet, det långa samarbetet tillsammans och slutresultatet.

Läs mer Las mer

NYTT PROJEKT PÅ HÖTORGET

Lagom till att arbetet med Östermalms Saluhall gått mot slutfasen, har ett nytt projekt i Stockholm påbörjats.

Läs mer Las mer

I SLUTETAPPEN AV ÖSTERMALMS SALUHALL

För ett och ett halvt år sedan var vi senast på plats på Östermalmstorget och renoveringen av Saluhallen. Nu börjar arbetet gå mot sitt slut och således låter vi arbetschefen Bengt Björklund sammanfatta projektet en sista gång.

Läs mer Las mer