RENOVERING ÖSTERMALMS SALUHALL

Klockan är 06:45 när Gary Nilsson, projektledare på BM Byggmontage öppnar grinden till bygget. Vi går direkt till kontoret för inskrivning och ombyte – Ja, man får inte gå klädd hur som helst på ett bygge. Iklädd gummistövlar med stålhetta, varselväst och hjälm tar vi oss direkt till byggets huvudattraktion, saluhallen.

Vi kliver in i en enorm byggnad med en takhöjd på 15 meter. Man har börjat riva golvet längst in i lokalen. Vad är det vi ser här?

– Saluhallen är byggd 1888 så delar av konstruktionen är väldigt ansatt. Därfär har man tagit beslut att riva hela valvet i saluhallen och gjuta upp ett helt nytt valv, säger Gary och tittar upp i taket. Hur kommer ett sådant arbete att gå till?

– Vi kommer att riva en del i taget för att man är orolig för saluhallens övriga konstruktion. När man rivit en etapp så kommer där gjutas nytt valv innan man fortsätter riva nästa etapp. Detta kommer ske i fyra olika etapper, säger Gary.

På uppdrag av Stockholm stad så ska hela östermalms Saluhall renoveras och en ny hotellverksamhet ska byggas i grannfastigheten. Vad är omfattning av bygget för er del?

– Jobbet för våran del är ganska omfattande. Idag är vi sju personer på plats, men projektet är just nu lite i startfasen så vi kommer att behöva bemanna upp framöver med cirka 4 personer. Vilket totalt motsvarar ungefär halva våran personalstyrka. Projektet kommer för våran del att fortgå under minst ett år framöver. Konstaterar Gary.

Saluhallen byggdes år 1888, vilket betyder att stora delar av konstruktionen är mycket ansatt. Hur kommer arbetet att gå till?

– Man har tagit beslut att riva hela valvet i saluhallen och gjuta upp ett helt nytt, säger Gary och pekar bort mot den högra delen av byggnaden där det är ett stort hål i golvet. Anledningen till att man river en del i taget är att man är orolig för saluhallens övriga konstruktion. När man rivit en etapp så kommer där gjutas nytt valv innan man fortsätter riva nästa etapp. Detta kommer ske i fyra olika etapper, berättar Gary och börjar röra sig mot en trappa som leder ned till källaren.

Efter att Gary visat formarna för de nya valven som skall gjutas tar vi oss vidare till hotelldelen, där man idag ska gjuta ett valv för hotellets innergård.

– Eftersom det är valv och inte platta på mark så behöver man stämpa upp valvet till rätt nivå för att kunna gjuta där, säger Gary och visar oss underarbetet.

Det måste vara lite speciellt att arbeta mitt i centrala Stockholm, vad är de största utmaningarna med ett sådant här bygge?

– Ja det är ganska krävande. Man har små ytor för matrialhanteringen, vilket medför att man får hela tiden ha en plan för logistiken, Avslutar Gary.

ÄLDRE NYHETER

EMHART GLASS BYGGER UT!

BM Byggmontage anlitas när Emhart Glass ska bygga ut sitt lager på produktionen i Örebro. Den amerikanska jättekoncernen omsätter ungefär en miljard kronor, i Sverige. Ett av företagets arbetsområden är glasförpackningar. Dessa tillverkas bland annat i Örebro, där man nu ska lägga en större del av sin produktion.

LÄS MER Las mer

MOBILT KÖK PÅ GUSTAVSVIK

“Vi har fått konstruera hela byggnaden så att den ska kunna flyttas. Detta för att marken ägs av kommunen och är klassad som byggmark, vilket betyder att man när som helst kan bli av med marken för att kommunen ska bygga”

LÄS MER Las mer

NY HEMSIDA!

“Vi är mycket glada över att nu kunna visa upp vår nya hemsida, där ni både finner nyhetsflöde samt referensobjekt.”

LÄS MER Las mer