STATUSKOLL PÅ SUNDBYBERGS SOPHANTERINGSSYSTEM

Vid senaste uppdateringen var BM Byggmontage i startgroparna av miljöprojektet – och mycket har hänt sedan dess. Nu står ett hus på plats nedanför lägenheterna, som efter sommaren beräknas vara en färdig sopterminal.

Solen lyser över Sundbyberg när platschefen Micke Andersson går igenom allt som hunnits med sedan byggstarten i januari. Det har tillkommit ett nästan färdigbyggt hus, som i början av september kommer att bli den stora sopterminalen. Dit kommer alla de 6000 bostädernas avfall att samlas med hjälp av Envacs ”dammsugarsystem”.

Hittills har alltså en betongplatta gjutits som utgör husets grund. Till betongplattan förklarar Micke att de, som vanligt, först behövt lägga frigolit som de sedan armerat över innan de börjat gjuta betongen. Därefter har BMs underentreprenörer utfört resterande arbete som tillkommit. De har bland annat skapat en stålkonstruktion som blivit husets stomme, men också gjutit stora betongväggar och lagt husets fasad.

Allt som allt har det varit mellan 2-8 stycken på plats från BM Byggmontage och arbetat med terminalen. Micke berättar att han och hans medarbetare just nu börjat med husets takfot i trä, och känner sig lugn vid frågan om de kommer hinna bli klara med allting enligt tidplanen. I projekteringsstarten tog det nämligen stopp efter att sophanteringssystemets beställare, SAVAB, inte kommit överens med kommunen om bygglov för terminalens ytterväggsutseende. Byggstarten blev således förskjuten med cirka 8-10 veckor, men sedan dess har de lyckats hålla sin gemensamma tidplan.

– Under de kommande veckorna kommer takläggare och plåtslagare hit till bygget. Sen kommer det vara lite smågrejer som kommer utföras; som att putsa igen hål och sätta dit brädor här och var. Vi kommer också behöva gjuta en till platta, fast utanför huset. Dit ska containrar kunna köras som samlar ihop allt avfall. Men det är i stort sett allt! Sen är det bara lite inredning och sånt pyssel som väntar, förklarar Micke.

Bengt Johansson, BM Byggmontages VD, tillägger att även Envac påbörjat sitt arbete med att leverera de stora ”dammsugarna”. Han känner sig nöjd med hur projektet artat sig och poängterar värdet i att ha en bra beställare som förstår arbetsprocessen.

– Bra dialog är det bästa vapnet mot struligheter. Och att kunna arbeta med personer som förstår är A och O för att lyckas ro hem ett byggprojekt på ett bra sätt. Därmed vet jag redan att det här arbetet kommer att bli bra, avslutar Bengt med ett leende.

ÄLDRE NYHETER

NYTT LAGER ÅT DORMY GOLF I ÖREBRO

För fyra år sedan fick BM Byggmontage det prestigefyllda uppdraget att bygga Dormys nuvarande huvudkontor och centrallager i Örebro. Nu har koncernen expanderat sin verksamhet och är således i behov av ett nytt och större lager. Ett arbete som BM Byggmontage med glädje tagit sig an.

Läs mer Las mer

BM BYGGMONTAGE TOTALENTREPRENÖR FÖR MILJÖSATSNING I SUNDBYBERG.

Idag slängs sopor och annat avfall i sopkärl utanför bostadshusen. Avfallet hämtas sedan upp med sopbil från varje hus och körs iväg till en återvinningscentral.

Läs mer Las mer

BYGGNATIONERNA PÅ EMHART GÅR BRA

Det är full aktivitet på Emhart Glass när det ska lastas ut överbliven isolering. En kranbil står nedre på marken och lyfter ned det överblivna materialet ifrån taket. Ett tak som kommit på plats sedan sist vi besökte bygget.

Läs mer Las mer

ETT ÅR PÅ ÖSTERMALM SALUHALL

Östermalms Saluhall är en av Stockholms mest anrika byggnader. För lite drygt 100 år sedan uppfördes denna enorma byggnad och har sedan dess fungerat som en mötesplats för matintresserade Östermalmsbor.

Läs Mer! Las mer

ÄNNU ETT PROJEKT PÅ GUSTAVSVIK

Det strömmar varje sommar in hundratals husvagnar och tusentals besökare, vilket naturligtvis gör att anläggningen slits hårt. För några år sedan påbörjades en uppfräschning av hela anläggningen, och detta är något som BM Byggmontage är en stor del av. Idag träffar vi Fredrik Andersson, projektledare på BM, ute i ett av campingens servicehus som genomgår en totalrenovering.

LÄS MER Las mer

EMHART GLASS BYGGER UT!

BM Byggmontage anlitas när Emhart Glass ska bygga ut sitt lager på produktionen i Örebro. Den amerikanska jättekoncernen omsätter ungefär en miljard kronor, i Sverige. Ett av företagets arbetsområden är glasförpackningar. Dessa tillverkas bland annat i Örebro, där man nu ska lägga en större del av sin produktion.

LÄS MER Las mer