fbpx
ETT ÅR PÅ ÖSTERMALM SALUHALL

Östermalms Saluhall är en av Stockholms mest anrika byggnader. För lite drygt 100 år sedan uppfördes denna enorma byggnad och har sedan dess fungerat som en mötesplats för matintresserade Östermalmsbor. Sedan ett och ett halvt år tillbaka har byggnaden genomgått ett omfattande renovering. Idag besöker vi Bengt Björklund och hans kollegor ifrån BM Byggmontage, som är anlitade av Stockholmstad i syfte att ansvara för de mesta betongkonstruktionerna som ska gjutas.

För ungefär ett år sedan kom Bengt och hans kollegor till bygget, som under tiden nästan blivit som ett andra hem. Det märks att Bengt rört sig nere i de mörka gångarna under Saluhallens golv tidigare när han visar oss runt. Vi kommer tillslut fram till ett stort öppet rum, där golvet är täckt av armeringsjärn.

– Här ska vi gjuta ett nytt källargolv som sedan ska användas som spinklerrum, säger Bengt, innan han svarar en kollega som undrar när betongbilen ska komma.

Ni har varit här i ett år nu, hur har det gått?

– I det stora hela så har det gått bra. Men det är en gammal och extremt stor byggnad som ska renoveras, vilket betyder att man hela tiden stöter på oväntade hinder som måste tillbaka till konstruktören och ritas om innan vi kan fortsätta, berättar Bengt.

Hur mycket speciallösningar får man göra på ett bygge som detta?

– För våran del blir det inte så mycket speciallösningar, det enda som är lite problematiskt när man gjuter alla våningar är att man måste ha uppslagskanter till de nya bjälklagen. Sen är logistiken svår, det är ont om plats och eftersom vi jobbar nere i källaren så har vi inte möjlighet att använda någon kran utan får istället bära ned allt material för hand, vilket såklart gör att allt tar lite längre tid än vid till exempel ett nybygge, förklarar Bengt.

Under de 100 åren som gått sedan man uppförde byggnaden har både bygg- och konstruktionsteknik förändrats markant. Detta gör att man ständigt stöter på oväntade hinder.

– Rivningsarbetarna stöter ibland på berg och andra oväntade hinder, vilket gör att det blir en massa sågning, sprängning och utlastning. Ännu en anledning till att det ibland blir förseningar, konstaterar Bengt.

Hela syftet med renoveringen är att säkerställa Saluhallens bärighet och att fräscha upp hela fastigheten. Man kommer således att bevara det mesta av ”skalet” medan man stärker upp själva konstruktionen. Bengt och hans kollegor räknar med att vara kvar på Östermalm i ungefär ett år till, något som inte Bengt har några större problem med.

– Jag har jobbat på BM sedan 1992 och vi som är här uppe i Stockholm nu har jobbat tillsammans närmare 15 år, så vi är ett sammansvetsat gäng, nästan som familj.

Hur är det att jobba på BM?
– Det är jättebra, annars hade jag inte varit här så pass länge, avslutar Bengt.

ÄLDRE NYHETER

NORRLANDSPALLS NYA LAGER ÄR FÄRDIGSTÄLLT: ”LÄNGSTA BYGGNADEN VI GJORT”

Norrlandpalls nya lokal står nu redo för inflyttning. Med en nyligen avklarad slutbesiktning återstår nu bara några småjusteringar innan Norrlandspalls verksamhet kan tas i drift.

Las mer

NORRLANDSPALLS NYA LOKALER VÄXER: “NU ÄR ARBETET MED VÄGGAR OCH TAK I FULL GÅNG”

Nytt kontor och ny verkstad – BM Byggmontage är med och bygger Norrlandspalls nya lokaler.

Läs mer Las mer

NU ÄR HÖTORGSHUSEN I STOCKHOLM KLARA: “ETT JÄTTELYFT”

När Vasakronans fastigheter fått sig ett rejält ansiktslyft har BM Byggmontage gått från hus till hus och ansvarat för betongarbetet vid samtliga etapper.

Läs mer Las mer

WEIDERMAN PROPERTYS NYA MULTISPORTHALL STÅR KLAR I KUMLA

Golf, padel, pingis, biljard, gymnastik, gym, butik och konferens. Här samlas allt under ett och samma tak i Kumla.

Läs mer Las mer

NYBYGGT RANGEHUS TILL ASKERSUNDS GOLFKLUBB

Våren 2019 revs det tidigare Rangehuset som tillhörde Askersunds Golfklubb. Kort därefter kunde BM Byggmontage påbörja arbetet med det nya huset som numera snart står färdigt för användning.

Läs mer Las mer

ÖSTERMALMS SALUHALL HAR INVIGTS

Östermalms saluhall byggdes 1888 och är en av Stockholms mest anrika byggnader. För tre år sedan var byggnaden i stort behov av en renovering för att säkerställa dess bärighet. Nu är det arbetet klart, och saluhallen har invigts.

Läs mer Las mer